Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego ogłosił zaproszenie do udziału w XXIV edycji konkursu wojewódzkiego pn. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Wydarzenie to, skierowane do producentów lokalnych, ma na celu promowanie regionalnych smaków oraz tradycji kulinarnych. Konkurs podzielony jest na dwa etapy, z których pierwszy odbędzie się w regionie w Wielkopolsce, a drugi podczas krajowego finału. Ostateczna gala finałowa odbędzie się w czerwcu 2025 roku w Kórniku.
Pierwszy etap konkursu, który jest regionalny, będzie polegał na ocenie zgłoszonych produktów przez komisję konkursową. W tym etapie przewidziane są nagrody oraz wyróżnienia, które funduje Samorząd Województwa Wielkopolskiego. Ponadto, komisja ma za zadanie nominatować najlepsze produkty do nagrody „Perła”. Finał krajowy nastąpi w trakcie targów „Smaki Regionów”, gdzie laureaci będą mieli szansę na zdobycie prestiżowych statuetek.
Uczestnicy zainteresowani wzięciem udziału w konkursie mają czas na zgłoszenie swoich produktów do 30 maja 2025 roku. Wymagana jest dostarczenie wypełnionej karty zgłoszenia w formie elektronicznej, osobistej bądź tradycyjnej. Szczegółowe informacje o wymogach, dokumentach oraz kategoriach konkursowych można znaleźć na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. W konkursie zapraszane są prace w kategoriach: najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsza potrawa regionalna.
Źródło: Urząd Miasta Nowy Tomyśl
Oceń: Rozpoczęcie XXIV edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
Zobacz Także